Hva har skjedd med Bloggrevyen?

51

Kan dere som har vært bevandret i denne bloggverdenen mye lenger enn meg svare på et lite spørsmål? Jeg vet ikke om det er noe her jeg burde ha skjønt av meg selv, men her er altså det jeg lurer på.

Før så synes jeg at jeg fant mange innlegg på Bloggrevyen som samsvarte med de folkene jeg har i bloggrollen min her. Derfor var det et bra sted å gå til for å finne nye innlegg – for meg. Men et eller annet sted har det skjedd noe, kanskje med innføringen av de der ranking-stjernene?

I alle fall synes jeg at nå er det blitt veldig mye rart på Bloggrevyen, og nesten ingen innlegg av mine favoritt-bloggere der? Altså, det er som om stedet har skiftet «profil» eller «retning»? Innbiller jeg meg ting, eller har jeg rett? Kan noen forklare en enkel og forvirra sjel hvordan dette henger sammen?

(Oppdatering fredag 22.35: Her er et annet innlegg om Bloggrevyen!)

bloggrevyen.jpg

Illustrasjonsbilde

Share.

About Author

51 kommentarer

 1. Kan det ha noe med at enkelte nå har tjue-tredve blogger fulle av annonser som de håper å tjene penger på, og alle sammen blir pinget hyppig?

  Selv så har jeg slutta å pinge Bloggrevyen, nettopp fordi det er så mye rart der, og aller mest fordi det uansett ikke ga meg noe større med klikk. Hvis man da ikke havnet på mest pop-lista da. (Men de listene er jo mer populistiske enn noensinne etter at de begynte med rating?)

  Hjorthen’s last blog post..Latinokveld på Kickoff

 2. Når sterkt sjikanøse bloggposter blir liggende på toppen av rankinglista som en slags bloggsåpeserie a la Glamour, så er vel det bare starten på slutten for bloggrevyen. I tillegg så kommer det momentet som Hjorthen nevner, hvilket får Bloggrevyen til å fremstå som en eneste stor annnonseplass snart. Nok en spiker i kista. Og de stadig flere stalkerbloggene. Hvorfor i all verden får de pinge Bloggrevyen? Hva er egentlig Bloggrevyens visjoner for stedet? Er ambisjonene å leke offentlig talerør for folk med sore personlige problemer?

  Velkommen til Bloggrevyen, din møkkaspreder på internett!

  Iskwew, som har det jeg vil kalle en kvalitetsblogg, pinger ikke bloggrevyen. Jeg skal ikke spekulere offentlig om hvorfor, men det er nok en grunn til det.

  Den dagen jeg har et annet reelt alternativ, så slutter jeg også. Jeg håper at Norske Blogger kan bli et slikt sted. I tilleg har vi det gode alternativet «Borgeravisen» Der plukkes det bloggere for hånd. Jeg vet at det kommer flere slike alternativer i fremtiden. Noe å tenke på for Bloggrevyen.

  HvaHunSa’s last blog post..Hvem er egentlig sexkjøperen, og hvorfor vet vi så lite om ham?

  • HvaHunSa » Takk for svar!!! Ja, stemmer den runden der med å ha personhets på topplista fikk vel ikke Bloggrevyen så mange stjerner i margen for… Jeg gidder ikke klikke meg inn på 90% av det som ligger på Bloggrevyen nå, så har sikkert gått glipp av en haug med stalkerblogger også. Farsken så mye styr folk ordner da?

   Nå vil vel kanskje noen si at jeg fyrer opp med å stille disse spørsmålene, men jeg er faktisk genuint interessert i å finne ut hvorfor slikt skjer med steder som Bloggrevyen. Det må jo henge sammen med den ranking-greia??

   Så Iskwew pinger ikke nei, hmm…du sier noe der altså. Det er god grunn til å tenke gjennom om det er verdt å pinge Bloggrevyen ut fra hvilke diskusjoner man vil ha og hvilke interesser man har. Må følge med på alternativer og se hva som finnes der ute.

 3. Hjorthen » Ja, ok så det med annonser har en betydning. Det skjønner jeg. Å ha 20-30 blogger fulle av annonser må da bare være slitsomt… for meg blir det «støy».

  Populistisk var ordet jeg lette etter ja, det er slik jeg føler den lista har blitt.

  Jeg tror jeg pinger bloggrevyen automatisk med en plugin, men har ikke sett at det har generert så mye trafikk. I hvertfall ikke for kommentarer og sånn.

  Takker for svar!

 4. SerendipityCat: Det som forundrer meg, er at Bloggrevyen ikke later til å ha helt grep om hva som er lovlige ytringer, og hva som ikke er det. Den posten som ligger øverst på poppislista er nok helt i grenseland, antageligvis over. Jeg skal se nærmere på saken. (Eller, jeg har satt en lovkyndig person på saken, heter det vel ;-))

  Kanskje vi ikkeBloggrevyfans skal gå sammen, og lage en egen tjeneste? Jeg kjenner flere som allerede pønsker og planerer 😛

  HvaHunSa’s last blog post..Hvem er egentlig sexkjøperen, og hvorfor vet vi så lite om ham?

 5. HvaHunSa » Sorry, jeg så på populærlista fra siste døgn og uke, sjekket nå og da så jeg for siste år…… Ja, synes det er klokt av deg å la noen se på muligheten for å gjøre noe med den saken. Den er ekkel. Har Bloggrevyen i det hele tatt noen som har et slags «redaktøransvar», eller kan jeg legge ut hva som helst av personhets og så få alle vennene mine til å stemme det til topps? Kanskje noe å tenke på hvis man kjeder seg og ikke har mobbet noen mennesker på en stund!?

  Si fra hvis du hører om gode planer da, så kan jeg i alle fall komme med innspill og ideer hvis det er ønskelig 😀 Vi har i alle fall noen klare prinsipper på hva som er ok å «la stå».

 6. I følge Bloggrevyen så er personhets gangbart stoff, så det er bare å klemme i vei, om du skullea ha hodet fult av drit om andre. Jeg håper jo du har bedre venner enn slike som synes sjikane er noe å fremme idet offenlige rom.

  Spøk til alvor: Bloggrevyen har et seriøsitetsproblem, og de enste som ikke har forstått det, er Bloggrevyen selv. Om de har påtatt seg redaktøransvar? Neppe. Da hadde de ikke sluppet igjennom stalkerblogger og personhets.

  HvaHunSa’s last blog post..Hvem er egentlig sexkjøperen, og hvorfor vet vi så lite om ham?

 7. Men særriøst da: Her er den foreløpige velkomstteksten:

  Særriøst er ment å være et tilbud til bloggere og blogglesere som har sansen for gode blogginnlegg. Her er bloggere invitert til å være sine egne kritikere og plinge inn blogginnlegg, egne og andres, som er litt mer velskrevne, velformulerte og interessante enn gjennomsnittet. Bloggposter som er av allmenn interesse, lengre enn noen få setninger og ikke kun består av f.eks. en youtubevideo er velkomne. Poster som inneholder grovt nedsettende kommentarer om etniske grupper, kjønn, religion, seksuell legning, psykisk helse, og/eller stygge personangrep vil bli fjernet.

  Og så er det litt disputt om vi skal oppfordre folk til å plinge inn andres innlegg, og ikke bare egne, så det er mulig vi fjerner akkurat den biten. Dessuten er det en liten tekst der man legger inn poster om at vi forbeholder oss retten også til å slette spam og reklame.

  Hjorthen’s last blog post..Latinokveld på Kickoff

 8. Hjorthen: Det der var sexy lesning, håper du/dere får det til!

  Noen vil sikkert ha det til at dere legger opp til sensur, men så er det jo ikke alle bloggere forunt å kunne omgås det begrepet særlig konstruktivt heller da.

  Jeg er pokker i meg villig til å betale en liten skjerv for en slik kvalitetstjeneste som du skisserer opp her. Tenkt på den muligheten?

  HvaHunSa’s last blog post..Hvem er egentlig sexkjøperen, og hvorfor vet vi så lite om ham?

 9. HvaHunSa » Enig med du, dette blir bra!!! Jeg har noen ganger et snev av datainteresse, om ikke kyndighet, så skal prøve å følge prosessen og sånn 🙂 *puh varm vasker puh PC = pause*

 10. Hvis det var sexy lesning er det nok best vi holder oss til kommunikasjon via nettet…

  Men det er ikke sensur da, de som snakker om det har ikke skjønt hva sensur er for noe. Teksten er forøvrig delvis rappet fra svenske Intressant.se, og Dagbladets gamle diskusjonsforum hadde en lignende tekst. Det er helt udramatisk, og en ganske åpen formulering egentlig. Så kan man jo bestemme selv hvor lista skal ligge, og hvis dette fungerer optimalt så blir det for en stor del brukerene selv som bestemmer hva som er greit.

  Men penger og betaling og sånn? Tror ikke det, da blir det alt for seriøst. Jeg liker å føle at jeg kan slutte på dagen hvis jeg vil. (Ikke at jeg klarer det, men jeg liker å tro at jeg har muligheten)

  Det blir en test frem til sommeren først for å se om dette er noe folk vil ha, og om den billige host-løsningen jeg har er tilstrekkelig til å kjøre en slik tjeneste.

  Hjorthen’s last blog post..A myth is the idealization of a fact

 11. Det du opplever, Serenditipy, er at blogger kommer og går. Litt av de grunner Hjorthen nevner, men også på grunn av naturlig avgang og tilvekst.

  Tenk deg at du var ny blogger i dag. Hvordan skulle du opplyst om din tilstedeværelse? Bloggrevyen er et sånt sted.

  radiohode’s last blog post..Ta radiohodekuren

 12. Enig med radiohode…det er rein og skjær utvikling 🙂

  Når det kommer til nytjenesten til hjorthen har jeg testet både pligg og phpdugg (som jeg bruker på diggmeg.com) og personlig likte jeg phpdugg mye bedre enn pligg. Det er enklere å redigere i templatesfilene, det er mulighet til å legge rss feed for utvalgte bloggere inn i backend slik at de slipper å legge inn manuelt for hver oppdatering, og selv om standardthemet stinker finnes det noen sexy themes som ikke koster skjorta (rundt $50).

  picxx’s last blog post..Selv internett grundere fortjener ferie iblandt

 13. Hei og hå!

  Jeg tenker følgende om Bloggrevyen:

  1. Ja, nye bloggere kommer og går, og jeg synes Bloggrevyen bærer preg av at det for eksempel er blitt veldig in å starte seg en moteblogg, og det er mange av dem jeg ikke følger med på. My bad, håper de får lesere.

  2. Ja, metablogging og ekle ting har fått Avsindig mye mer oppmerksomhet der enn det meste annet, og det gjorde at jeg ble mektig lei av ping-systemet deres.

  3. Den kjekke unge mannen over, Picxx, har masse blogger han pinger bloggrevyen med og bruker til å stemme opp sine egne innlegg på Norske Plugins på bloggrevyen så han skal tjene penger. Det gjør at det kommer opp mye «ikke-reelle», møkk-kjedelige innlegg som ligger på popularitetstoppen.

  4. Jeg brukte aldri bloggrevyen og skjønte aldri bloggrevyen før for et par måneder siden. Jeg har prøvd å pinge det litt, men får helt trivielt med lesere derfra. Sonitus har funket mye bedre som både filter-tjeneste og «bli oppdaget som blogger»-arena for min del.

  Vel, det er omtrent det jeg tror har skjedd med bloggrevyen.

  Virrvarr’s last blog post..Det hender at døden ikke er så trist

 14. @virrvarr: Om du kan forklare hvordan jeg kan stemme meg selv opp på bloggrevye mottar jeg tips med stor takk. Det er mange tjenester som er ganske simple å game, men bloggrevyen er faktisk en av de mere bulletproof systemene på norsk. Må nok desverre skuffe deg å si at de stemmene jeg får er det nok andre som gir 🙂

  picxx’s last blog post..Selv internett grundere fortjener ferie iblandt

 15. Takk for mange gode kommentarer!!

  Ja, det er nok slik at det er en utvikling, et sted å «vise frem» sin nye blogg, og for andre å pinge masse for å få oppmerksomhet. Det er kanskje dette siste jeg ser som en stor forandring i kvaliteten. Hvor lenge har Bloggrevyen eksistert egentlig? Ikke så lenge kanskje?

  Vi får se hva som skjer, jeg kommer til å følge med på Bloggrevyen fortsatt en stund, men som Virrvarr sier er det for eksempel Sonitus og anbefalinger fra andre som leder meg til de virkelig gode innleggene.

  Ha en flott helg alle sammen!! 🙂

 16. Jeg synes ikke det er bloggrevyen som sådan som har et seriøsitetsproblem. Det er det vel heller temperaturen på de ulike bloggdebattene som har – og folks kikkertendenser. For det er ikke dem som pinger sine bloggposter som fester dem på populær-lista, det er vi som lesere som gjør, vi som klikker oss inn på de innleggene som likevel irriterer oss.

  Bloggrevyen har ikke noe redaktøransvar. De er en pingetjeneste, ikke en publiseringskanal. Dvs, der finner man rubbel og bit av alt som andre har publisert (for egen regning), og som disse skribentene har pinget inn. Det er måten vi (ment som alle bloggere og lesere, ja får bare innrøm at du også leste de postene som var mest useriøse..) bruker bloggrevyen på som gjør at den nå virker useriøs, ikke tjenesten i seg selv. En alternativ tjeneste vil få akkurat samme problemet etter en tid så lenge bloggere og lesere ikke endrer bruken. Ja, dersom ikke man kjører streng sensur, da selvsagt, og det i seg selv vil vel gi ekstra ved til bålet til flere debatter som har rast i denne lille verdenen.

  Det som kunne være fint var om bloggrevyen fikk en måte å søke på i kaoset, slik at man selv kunne bestemme hva man ville se etter, ikke bare det andre har klikket mye på. Om man kunne søke på tag’er, alle innlegg fra samme blogg osv. Kategoriene er jo et stykke på vei, men det er også ganske begrenset.

  Jeg tror det ville være lettere å bruke bloggrevyen til å finne både de bloggene man kjenner fra før, og nye blogger med tiltalende innhold, samt overse, sile ut det man ikke er interessert i med slike søkefunksjoner – og litt mer seriøs _bruk_ av brukerne.

  Just my two cents

 17. Jeg har aldri pinget bloggrevyen, og det kommer vel rett og slett av at jeg synes jeg har hatt nok lesere og at folk finner meg på andre måter. Det er dessuten ikke så mange poster jeg føler er gode nok til å «kreve» et større publikum for.

  Men etter at de lot en soleklart sjikanerende post ligge der øverst på popularitetslistene i lang tid, så er i hvert fall Bloggrevyen strøket av listen over potensielle ping-steder for godt. Det vil jeg ikke være en del av.

  Iskwew’s last blog post..Facebook forever

 18. Tiqui: Det å filtrere er ikke automatisk ekvivalent med sensur. Med tanke på hva sensur egentlig handler om, så vanner du veldig ut begrepet her synes jeg.

  Og det at Bloggrevyen ikke har et redaktøransvar er et valg de har gjort, det finnes meg bekjent ikke noen lovfestede regler som kan nekte en pingtjeneste å filtrere blogger.

  Jeg stemmer for Hjorthens forslag!

  Virrvarr: Sonitus er fine greier det, men som aktiv blogger kan jeg ikke vente på at et knippe privatpersoner skal gi meg den ære å bli satt opp på plakaten, da hadde jeg ikke hatt den bloggen jeg har nå, Sonitus har vel plukkete opp sånn ca. tre av mine samtlige poster.

  HvaHunSa’s last blog post..Hvem er egentlig sexkjøperen, og hvorfor vet vi så lite om ham?

 19. Picxx: «det er mulighet til å legge rss feed for utvalgte bloggere inn i backend slik at de slipper å legge inn manuelt for hver oppdatering»

  Det er mulig med Pligg også, men det ville jo fjerne litt av poenget siden det er meningen at man kun skal pinge de postene man har jobbet litt ekstra med.

  Tiqui: «En alternativ tjeneste vil få akkurat samme problemet etter en tid så lenge bloggere og lesere ikke endrer bruken. Ja, dersom ikke man kjører streng sensur, da selvsagt, og det i seg selv vil vel gi ekstra ved til bålet til flere debatter som har rast i denne lille verdenen.»

  Ikke nødvendigvis, intressant.se ser ut til å fungere rimelig bra f.eks.

  Bloggrevyen har sin funksjon, ingen tvil om det, ingen grunn til å disse tjenesten så voldsomt. Men det bør kunne la seg gjøre å lage en tjeneste som vektlegger kvalitet på en bedre måte? Hvis folk vil ha det da…det er naturligvis et helt annet spørsmål.

  Hjorthen’s last blog post..A myth is the idealization of a fact

 20. Jeg er ganske enig med de som påpeker dette med en del av bloggene som tilsynelatende kun har som formål å tjene penger. Jeg sier «en del», fordi jeg synes ikke alle er like ille. Men for meg blir det uinteressant dersom bloggeren egentlig ikke har så mye å by på og i tillegg viser en fremferd som vitner om at man betrakter sine lesere som lettlurte fjols man skal «fiske» etter. Blogger som bruker overskrifter som agn for å lure til seg folk uten å egentlig ha noe å by på mister troverdighet i mine øyne. De får etterhvert samme effekt som tyske ukeblader. Man registrerer «spennende» overskrifter, men gidder ikke lese fordi man vet noe om troverdigheten og seriøsiteten.

  Jeg tror allikevel det kan bli dumt om Bloggrevyen skal overstyre altfor mye av dette all den tid de skal være en relativt åpen pingtjeneste. Kanskje en bedre deling av kategorier slik at folk lettere finner sin «cup of tea» der? Jeg ser jo at man kan se ranking i hver kategori også, så kanskje en del av problemet kunne løses ved at det ble opprettet en «overkategori» for ikke-komersielle blogger?

  Hva tjenesten Hjorthen snakker om angår, så tror jeg ikke at jeg hadde fått meg til å pinge inn noe eget selv der. Men jeg ville gjerne hatt muligheten til å pinge andres gode innlegg inn dit og hadde også blitt veldig glad dersom noen valgte å legge inn mitt. Men jeg er jo fortsatt en feedbackjunkie som fortsatt smiler ved tanken på at noen la inn innlegg fra meg på Kudos før påske. *rødme*

  Lin’s last blog post..Om Gud, barnevern, profeter og eiendomsrett

 21. hjorthen: Det er mulig med Pligg også, men det ville jo fjerne litt av poenget siden det er meningen at man kun skal pinge de postene man har jobbet litt ekstra med.

  Vil tro at de som jobber med sine poster alltid vil gjøre det, og vica versa.
  Om noen har en kvalitetsblogg vil jeg ikke tro at den over natta blir en «sjekk ut youtube videoen og trykk på adsense annonsen min» blogg… 😀

  Meget mulig pligg også har dette, men jeg rota meg totalt vekk når jeg kjørte pligg, hehe. 😀

  picxx’s last blog post..Multiblogging med blogspot – del 2

 22. Egentlig kommenterer jeg ikke på slike poster, men ser du har skrevet følgende på en annen blogg jeg dumpet innom –
  «jeg er nok mer enig enn uenig med kommentarfeltet ang. kvaliteten på en god del av postene som er på Bloggrevyen, det var jo det at jeg merket meg at jeg sjeldnere klikker meg inn på innlegg derfra: Enten har jeg endret meg, eller så har Bloggrevyen endret seg tenker jeg da.»
  Er helt enig her. Har ikke vært innom Bloggrevyen på noen dager, gikk inn nå, og ser, slik jeg også oppdaget i påskeuka faktisk, at det er mye rart der nå. Jeg kan ikke noe for det, men slike moteblogger og misseblogger får jeg lite ut av. Men så tenker jeg som så at de som skriver slike blogger har sitt publikum og sikkert selv inn på lignende blogger. Jeg synes det var greit å bruke Bloggrevyen i starten, men jeg er noe usikker på om jeg skal fortsette å bruke den. Jeg merker nå at jeg klikker meg inn på favorittene mine fra feeden min, og ikke fra Bloggrevyen. Og jeg synes blant annet det at et innlegg som dette, og det andre innlegget i den der andre bloggen, pluss en god del innlegg som handler om akkurat det samme, ikke er av en slik kvalitet at de fortjener å ligge blant de mest populære.

 23. vibeke » Vet du, jeg hadde aldri i livet forventet å få så mange treff og kommentarer på det innlegget mitt om Bloggrevyen som jeg har fått i dag… Helt ærlig så var det et spørsmål fra min side som jeg slang ut, og ikke en gjennomarbeidet post ment som kritikk eller å starte noen lang debatt. Men jeg er litt glad for at det har fått såpass mye oppmerksomhet, først og fremst fordi jeg selv har fått mye mer innsikt i hvordan det fungerer og hvordan folk tenker rundt pinging etc. Så er jeg litt glad for din kommentar at du også _i det siste_ har merket en endring, for det var litt av poenget for meg; at dette er en nylig endring også. Men så kommer det jo an på om man kikker på dagslisten, ukeslisten, de nyeste etc.

  Jeg synes det er litt interessant med de forskjellige tjenestene, nå har jeg nettopp begynt å bruke Bloglines som feed, og det virker bra. Tidligere har jeg bare surfet rundt på de ulike bloggene jeg har bokmerket…. «open all in tabs» er en nyttig funksjon i Firefox, men ikke når man begynner å få over 50 blogger på lista…

  Det ville vært mer merkelig om innlegget mitt om Bloggrevyen havnet øverst hos Sonitus enn hos Bloggrevyen for å si det sånn 🙂

 24. Bloggrevyen har tapt seg i mine øyne, og det er selvfølgelig ikke tjenesten i seg selv som er forandret, men brukerne. «Oppskriften» på hvilke ord man helst skal bruke i overskriften for å bli stemt opp har blitt viden kjent, noe som har tiltrukket brukere som gjerne følger en oppskrift så lenge man drar lesere på det, og skremt bort de fleste andre. Jeg pinger fortsatt, men merker at jeg følger veldig lite med der inne, selv om jeg brukte det mye før. Når såpass mange av de bloggerne jeg synes er gode ikke pinger, og de få gode jeg ikke har på rss feed allerede drukner i poster som er designet for bloggrevyen, så gir det lite mening for meg å stikke innom.

  Er det sytete eller dobbelmoralistisk av meg, som bruker, å si hva jeg synes om bloggrevyen? I så fall er det like dobbeltmoralistisk av folk som tar toget å klage når det er forsinket. Man må da kunne kritisere ting man bruker selv, akkurat som man kan si det positive, det er jo som bruker man ser hva som funker og ikke, mener jeg.

  Minneapolise’s last blog post..Ukens nettbilder (4)

 25. HvaHunSa: Selvsagt mener jeg ikke at filtrering og sensur er det samme! Hvordan fikk du det inntrykket?

  Ønske om å kunne filtrere (for brukerne) og flere funksjoner (som brukerne kan bruke) var et konstruktivt forslag med tanke på å gjøre bloggrevyen bedre.

  Det hadde ingenting med sensur å gjøre. Jeg skjønner ikke hvorfor du mener at jeg blander sammen disse to begrepene.

  Det kan godt være at Sonitus klarer å lage et alternativ som har bedre funksjoner enn hva bloggrevyen har i dag, men er det ikke et poeng heller å prøve å forbedre bloggrevyen, da?

  Det er ikke bloggrevyen sin skyld hvilke innslag som havner på populær-listene, det er det brukerne som ranker dem som gjør. Det kan godt tenkes at man burde finne andre måter å beregne popularitet på, men til syvende og sist er det oss som brukere som velger om vi gir oppmerksomhet eller ignorerer innslag som pinges dit.

 26. Tiqui: Jeg har sikkert misforstått? For jeg skjønner tydeligvis ikke hva du mener med:

  «En alternativ tjeneste vil få akkurat samme problemet etter en tid så lenge bloggere og lesere ikke endrer bruken. Ja, dersom ikke man kjører streng sensur, da selvsagt, og det i seg selv vil vel gi ekstra ved til bålet til flere debatter som har rast i denne lille verdenen»

  Hvem er det som skal sensurere hva, og hvordan, i det tenkte tilfellet du skisserer opp her?

  Dessuten er jeg veldig uenig i at det er «vi lesere» som bidrar til at rusk og rask havner på populærlistene. Det er vel mer korrekt å si «enkelte lesere», for jeg er definitivt ikke en av dem du snakker om.

  HvaHunSa’s last blog post..Hvem er egentlig sexkjøperen, og hvorfor vet vi så lite om ham?

 27. Det kan ikke være «vi lesere» generelt som bidrar til endringene på bloggrevyen, det må være noen som innfører og stemmer frem noe som vi ikke er vant til – når folk reagerer på at de _nå_ ikke finner det de fant _før_.

 28. HvaHunSa: Jeg har antagelig formulert meg veldig klossete. Dette avsnittet som du siterer skal jeg prøve å forklare:

  Premiss 1: Brukeres lesevaner og klikkevaner forårsaker at noen innlegg blir mer populær enn andre.
  Premiss 2: Lesere klikker på de postene de tror de har interesse av, eller blir nysgjerrig på, selv om de ikke vet om dette er gode poster på forhånd.

  Dersom disse premissene er sanne, vil poster som appelerer til nysgjerrigheten hos flest havne på populærlistene, både om postene er gode og seriøse og om de ikke er gode og useriøse. Det avhenger av hvor mange som klikker på dem.

  Med «vi lesere» tenker jeg da på alle som klikker seg inn på en blogg via bloggrevyen. Der inkluderer jeg meg selv, fordi jeg fortsatt klikker meg inn på poster fra bloggrevyen. Mitt ene lille klikk bidrar nok ikke til at alle poster jeg synes er gode havner på populær-lista, men det bidrar. Dersom flere og flere ignorerer det som er «rusk og rask» og klikker på det som er bra, så vil også populær-listene endres. Men siden nysgjerrigheten er som den er, så er det fortsatt leserene (inkludert meg selv) som skaper listene. Jeg skal ikke påstå at du er blant disse, for jeg aner selvsagt ingenting om ditt klikkemønster.

  Dersom en alternativ tjeneste skal være åpen for alle, og dersom premiss 1 og 2 her også vil være sanne, vil man få samme effekt som man nå reagerer på på bloggrevyen. Det vil havne både gode og dårlige poster på populær-listene, så lenge de klarer å få lesere til å klikke på innlegget deres. Innlegg som er gode, men som ingen klikker på havner ikke på populærlistene, og innlegg som er dårlige, men som ingen klikker på vil heller ikke havne på listene.

  For at en alternativ tjeneste ikke skal få akkurat samme resultat som bloggrevyen har nå, så må den enten ha andre funksjoner (manglende populærlister, manglende ranking, manglende klikk-telling og sortere på en helt annen måte), eller så må noen moderere hvilke poster som får pinge. Det er for det første en kjempestor arbeidsinnsats som kreves for å kunne moderere og velge ut, fordi man da må gå gjennom alt som pinges. Så lenge det er en liten andel blogger som pinger så lar dette seg gjøre, med en gang mengden blir stor vil det være uoverkommelig å ha moderering på en pingetjeneste.

  Det jeg refererte til med «sensur» i det avsnittet du siterte, er altså bruk av moderering og fjerning av uønskede poster og evt. hele blogger. Det er tidkrevende, vanskelig og det er noe som kan bidra til at flere debatter vil blusse opp igjen. Men all ære dersom noen har tid og krefter til å ta den jobben.

  I dette avsnittet som du siterte snakket jeg ikke om filtrering i det hele tatt. Med «filtrering» tenkte jeg på søke-funksjoner til bruk for lesere hvor man kunne tilpasse hva man selv ønsker å se blant alle de hundrevis av postene som pinges hver dag. Kategoriene er slike filtre, som presenterer bare poster som er kategorisert under f.eks. dagbok/personlig. Jeg ønsket meg flere søkefunksjoner slik at det skulle være enklere å finne de postene man har genuin interesse av, og slippe å tråle gjennom det man ikke er interessert i. Dette var ment som konstruktive forslag til forbedring av bloggrevyen, evt. en hvilken som helst annen pingetjeneste. Dette er da ingen form for sensur, og har ingenting med sensur å gjøre, men ville gjøre det enklere å finne frem.

  Selv om jeg ikke har interesse for visse typer blogger eller innlegg, så kan det jo hende andre har det, og da kan andre søke seg frem til å finne disse gjennom slike filtre, mens de slipper å se de postene jeg henter frem med mine søk.

  Jeg håper du forstår at jeg snakket om to forskjellige ting nå.

 29. Jeg mener Tiqui har rett i at det er vi brukerne som må ta «skylden» for måten Bloggrevyen fremstår på, men jeg er også enig med Cat i at jeg synes jeg har sett en «forverring» av listene bare i løpet av den korte tiden jeg har blogget. De postene som havner på populær-listene stort sett handler om Bloggebygrenda og kan derfor bli i litt vel navlebeskuendeste laget?

  Men grunnen til at de havner der, er at brukerne av Bloggrevyen klikker seg inn på dem. Bloggeren bak innlegget som troner øverst på årslista har ikke noen stemmeknapp, så det er ikke vennene hennes som har ført til at hun ligger der. Det er hvert enkelt menneske som har lest den posten, som har ført til at den havnet der. Og det virker som om de fleste faktisk har lest posten, for det refereres stadig til innholdet rundt forbi. Jeg har for eksempel lest den og derved altså bidratt til at den ligger øverst på Bloggrevyen.

  Mine poster havner sånn typisk på ranking 5 på dagslista, og jeg har heller ingen stemmeknapp, så det er andres åpning av postene som fører til rankingen. Og det er ikke så mange klikk som skal til heller, før rankingen øker.

  Jeg synes at sammenhengen mellom klikking og ranking er demokratisk, like demokratisk som at tulleavisa VG er Norges mest solgte. Det var ikke bare i det gamle Romerriket at folket ville ha brød og sirkus. NB: Dette gjelder selvfølgelig ikke alle; det finnes høykvalitetsbloggere der ute som ikke klikker seg inn på metapostene. Jeg kan f eks ikke tenke meg at fr.martinsen gidder å klikke seg inn på pjatt om andre bloggere. Men jeg gjør meg skyldig i det iblant og bidrar derved til rankingen.

  Når det er sagt, har jeg absolutt ingen problemer med å forstå at HHS blir skeptisk til Bloggrevyen basert på den posten som troner øverst på årslista. Hvis disse stalkerbloggene også blir pinget der, så er jo det enda mye verre (jeg har ikke sett noen sånne der). Jeg har kommet over en stalkerblogg som jeg synes er skikkelig ekkel, og den er vel av en slik kvalitet at jeg synes Bloggrevyen burde vurdert å sperre den ute dersom den skulle dukke opp. Da jeg oppdaget den i Dagbladet under en post av den bloggeren som ble stalket, sendte jeg varsel til Dagbladet (uten at det hjalp). Men Bloggrevyen kunne kanskje også hatt en slik varslingstjeneste?

  Men akkurat som folk ikke trenger å kjøpe VG, men kan lese Aftenposten eller Time Magazine i stedet, så har jo vi bloggere Sonitus! Med det samme jeg er i gang, så må jeg spandere et par ord på hvor utrolig flott jeg synes den tjenesten er!!! Jeg finner gode poster der hver dag, og jeg føler for gi honnør til Hjorthen, Avil og de andre idealistene som sørger for at vi får godt lesestoff hver dag. Det er så fint med mennesker som bidrar til at andre får det bedre. Og påstanden om at Sonitus bare poster sine venner, er feilaktig. Sonitus postet et av mine innlegg kun kort tid etter at jeg hadde begynt å blogge, og det var for øvrig en skikkelig boost for skrivegleden! Og HHS, du tar feil når det gjelder antall poster du har fått inn: Tallet er ni, og det er jo all grunn til å være fornøyd med.

  Jeg lever godt med både Bloggrevyen og Sonitus; begge tilbud fyller en funksjon. Hvis jeg måtte velge, så ble det Sonitus hver dag i uka, men det slipper jeg heldigvis.

  Jeg oppfordrer alle som ikke liker Bloggrevyen til å tenke seg om to ganger før de klikker seg inn på et innlegg som de tror de vil mislike. Hvis man ønsker å bli orientert om det som står der, har man jo muligheten til å åpne det utenom Bloggrevyen.

  Anathema’s last blog post..Hvor lurt er det å utlevere seg på nettet?

 30. «Og HHS, du tar feil når det gjelder antall poster du har fått inn: Tallet er ni»

  Jeg oppdaget i går at vi har lagt postene til HHS under to forskjellige tagger, både HvaHunSa og KleMegNaken var brukt, og derfor så det ut som om det var tre poster i går. Men nå har jeg flyttet alle inn under KleMegNaken slik at de er på samme sted.

  Ellers så opplever vi fra tid til annen at blogger faller ut av systemet vårt, tilsynelatende uten grunn, eller at RSS-feeden av og til er treig med å oppdatere. Jeg lurer på om ikke HHS har vært et offer for dette av og til.

  Hjorthen’s last blog post..Hjorthen ser film: Drageløperen

 31. Hjorthen: Bare hyggelig og vel fortjent 🙂

  Som et post-script til min egen kommentar «ingen problemer med å forstå at HHS blir skeptisk til Bloggrevyen basert på den posten som troner øverst på årslista»:

  Den bloggen fungerer som en glimrende illustrasjon av hele poenget. Den aktuelle bloggeren skriver nemlig en god del fine poster også, f eks dagens, men DE havner ikke så høyt på poppis-lista. Og det er vår skyld – ikke hennes skyld, for jeg tipper at hun pinger alle postene sine. Ut ifra teorien om sosial belønning og sosiale korrektiver er jo det som feil som det kan få blitt.

  Anathema’s last blog post..Hvor lurt er det å utlevere seg på nettet?

 32. Det som har skjedd er vel bare, som enkelte har nevnt, at folk har skjønt hvordan man skal få masse oppmerksomhet. Bare for å teste det skrev jeg for litt siden en post med en übertabloid tittel om blogging. Selvsagt får jeg da langt flere henvisninger fra bloggreyven enn noen gang før. Bloggrevyen leses hovedsakelig av bloggere, og den interessen alle brukerne har felles er… blogging! 🙂

  Tiqui skrev: «Det som kunne være fint var om bloggrevyen fikk en måte å søke på i kaoset, slik at man selv kunne bestemme hva man ville se etter, ikke bare det andre har klikket mye på.»

  Mulig jeg gikk glipp av det ovenfor (jeg måtte skumlese den siste tredjedelen), men det aller enkleste ville kanskje vært å kjøre en innloggingsordning og mulighet for en «filtrert»-modus. Man registerer «tommel opp» og «tommel ned» på hver enkelt post man vurderer, evt kan man sperre blogger man ikke ønsker å lese noe av. Innlegg fra uinteressante bloggere slipper man. Og så kunne denne blokkeringen fade over tid, i tilfelle folk faktisk forandrer seg.

  Jeg kommer f.eks. aldri til å gå inn på en hamster- eller moteblogg. Og når jeg har oppdaget at en blogg bare er en reklame- eller Twinglyblogg, foretrekker jeg å holde meg unna deres poster også. Hver gang jeg må kaste bort tid på Bloggrevyen ved å skumlese uinteressant innhold, synker tjenesten i verdi. Hvis de ikke tar konsekvensene av dette selv, kommer noen andre til å gjøre det. Med konsekvenser for bloggrevyen.

  Nicolas’s last blog post..Menneskeverd etter flertallets vilje

 33. Pingback: Norske bloggere på bærtur | Norske plugins

 34. En ting er i alle fall sikkert. Denne typen diskusjoner er den sikreste måten å få antallet kommentarer til å gå i taket. Sammen med elitebloggdebattene og metadebatter (jeg har ennå ikke skjønt hva meta er) er de også til å gjespe seg i hjel av. Hadde alle som har skrevet lange og velfunderte innlegg her brukt tida si på å skrive de gode blogginnleggene alle etterlyser hadde jeg kanskje hatt noe interessant å lese.
  Skjønner ikke vitsen med å bruke tid og energi på å ergre seg over noe når det tydeligvis finnes alternativer. Det hele minner litt om sånn danseband /seriøs musikk, kiosklitteratur mot det nesten ingen leser – diskusjoner. Men pytt, pytt……life goes on, og så er det bare å vente på neste runde.
  Sing along:
  La oss pinge for hverandre og ta vare på den blogg vi har,
  la oss pinge for hverandre, bloggen selv vil gi det rette svar.

  Tor Amundsen’s last blog post..Siste lørdag i mars.

 35. Hei Tiqui: jeg forstod deg visst rett allikevel, og derfor er jeg fremdeles litt ukomfortabel med måten du bruker begrepet sensur på. Sensur handler om å kneble noen. Det vil si ta ifra dem muligheten til å ytre seg. Det å ikke tillate pinging av en post, er ikke ekvivalent med sensur, siden posten jo er publisert i bloggen, der alle i hele verden har tilgang til den. Man er jo ikke akkurat kneblet da.

  Wikipedia beksriver sensur slik «Sensur betyr å holde noe borte fra allmennheten. Ordet blir i hovedsak brukt om nevnte handlinger utført av offentlige myndigheter. Årsaker til sensur kan være at visse ting blir sett på som umoralske, kan sette folk eller myndigheter i dårlig lys eller lignende.

  Et viktig demokratisk prinsipp er at alle skal ha lik tilgang til opplæring og informasjon, og alle åpne samfunn er derfor forsiktige med sensur. Begrensninger her eller propaganda forbindes med diktatur og totalitære samfunn.»

  Jeg føler at vi har beveget oss ganske langt vekk fra hva sensur egentlig handler om, når vi bruker begrepet slik du gjør det, i forbindelse med moderering. Moderering er en aktivitet som mye nærmere beslektet med hva en redaktør holder på med, nemlig det å velge bort upassende og uønsket materiale.

  Så lenge det ikke eksisterer noe publiseringsansvar, så kan det heller ikke eksistere sensur.

  HvaHunSa’s last blog post..Varsel om et nytt norskt ord – ordet er underpult

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.