Hvis jeg var….

2

…..diktator i Norge, skulle jeg tvunget alle helsebedrifter, legekontorer, sykehus etc. til å innføre systemer for elektronisk kommunikasjon med pasienter – for eksempel som www.minhelse.no. Dette ville spart mye tid og ressurser som går med på å sende brev, stå i telefonkø etc. etc. Legen kan få korte beskjeder på mail fra pasienten, som går inn i journalen og ligger der til info – timer og resepter kan bestilles over nett, legen kan legge inn meldinger og du varsles på sms om at du har nye beskjeder…. Mitt tidligere legesenter hadde dette, og det var som en drøm.

Dessuten – og her skjønner jeg det vil bli bråk – ville jeg innført et sentralt pasientregister for lagring av journaler. Jeg vet at det å si «sentralt register» høyt er som å stille seg på en tørr vedstabel og vente på at overvåknings-frykterne kommer styrtende med fakler for å tenne på, men….prøv å tenk på fordelen da. Dette pasientregisteret skulle vært administrert av en IT-bedrift som var ekspert på sikre dataløsninger, og det skulle vært kryptert og kategorisert på en slik måte at hvis du for eksempel havnet i en bilulykke og ble kjørt bevisstløs på sykehus, ville personalet der kunne få direkte tilgang til relevante opplysninger fra din journal. Dette skulle vært styrt blant annet ved at systemet «så» hvem som spurte etter informasjon, og ville for eksempel beskytte deg mot at ortopeden fikk info om den aborten du tok i ’93, mens dette automatisk ville vært tilgjengelig for en lege på gynekologisk avdeling – fordi det ville vært relevant å vite hvis du ble innlagt der.

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Tanken er nok god. Og selv er jeg ikke så veldig bekymret for «overvåkingen» (men det burde jeg kanskje være..?). Men jeg ser nok ei utfordring i at min gamle mormor eller far totalt uten å ha tatt i eller forstår en pc eller mobiltelefon skulle endt opp med sms- eller e-post-innkallinger/resepter/spørsmå-svar/timebestillinger… 🙂

    God, frisk helg til deg! 🙂

    ole k’s last blog post..Ulme deltar i kjempeviktig arbeid

  2. ole k » Huff ja, jeg vet. Mormora mi ville ikke hatt sjans heller 🙁 Det måtte nok i så fall vært en kombinasjon, ikke å «ta fra» folk muligheten til å ringe eller møte opp selv.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.