Jeg, en irriterende kollega?

11

Ingen liker irriterende kollegaer, enten det er møteplageren eller unnasluntreren, men jeg var likevel uforberedet på å kjenne meg litt igjen på en sjekkliste over irriterende kollegaer som jeg fant hos Frøken Makeløs i dag. Der er nemlig én av kategoriene, «Hjemmekontoristen», som oppsummeres slik:

– Hjemmekontoristen: Er aldri på kontoret fordi vedkommende stadig enten har hjemmekontor, er på tjenestereise, på kurs eller seminar. Har i tillegg gjerne barn som stadig er syke og avspaserer ofte i vanlig arbeidstid fordi h*n av ukjent årsak foretrekker å jobbe helg og/eller natt. Stort sett umulig å få tak i.

Faktisk har jeg av og til den følelsen at noen av mine kollegaer føler det irriterende fordi jeg «aldri» er på kontoret. Og ja, som regel skyldes dette for eksempel at jeg er på tjenestereise; når man jobber på internasjonale prosjekter skjer mye av aktivitetene utenfor «huset», enten det er ute hos bedrifter og samarbeidspartnere i Norge eller utlandet. Er jeg hjemme bare et par-tre dager før neste jobbreise, er sannsynligheten stor for at jeg forsøker å klemme inn litt tid med avspasering for å ta meg igjen eller har hjemmekontor fordi jeg trenger de få timene det er mulig å få med rolig konsentrasjon for å ta igjen alt det tapte; er man ute og jobber og bor med kolleger er all tid jobbe-tid.

Det hender jeg sover ut en formiddag etter forsinkelser og ufrivillige opphold på flyplasser, men jeg tror jeg tar igjen det tapte og vel så det ved å bruke kvelder og helger til å svare på mailer og gjøre unna administrativt arbeid; til uka tar jeg igjen alle tapte anrop og er tilgjengelig fra Skype etc. så lenge jeg har fått et hotellrom med internett-tilgang.

Interne kurs og seminarer er ofte det som opptar tiden når jeg først innfinner meg ved hovedkvarteret; jeg planlegger sjelden å «sette av» en uke for å bare være på kontoret hvis det betyr at jeg må si nei til viktige aktiviteter i prosjektene. Jeg vet at dette faller en del tungt for brystet, det er fortsatt mange som tror at kun det å «være på kontoret» er det samme som å «være på jobb». Jeg har måttet svare ganske skarpt i et par e-poster at «jeg er faktisk på jobb selv om dere ikke ser meg ved kaffemaskina», og har fått kommentarer som «er du tilbake på jobb nå?» når folk ser meg i gangene – etter at jeg har vært ute og jobbet 12-14 timers dager. «Du er nå heldig som får reise til spennende steder i jobben», er også en gjenganger – ja, jeg har sett utrooolig mange hotellrom. Det er sjelden man legger inn 2 dagers sightseeing og avslapning på jobbreiser, og få av de jeg kjenner er «på tur» når de jobber ute.

Nå mistenker jeg ikke Frøken Makeløs for å være irritert over meg, bare så det er sagt!!!:-) Jeg passer kanskje ikke helt inn i merkelappen «Hjemmekontoristen» likevel, når jeg tenker meg etter. Men jeg merker at nye arbeidsformer, nye relasjoner og andre utfordringer krever nye måter å jobbe på som gjør at man ikke faller innenfor de «ønskelige» normene, og jeg merker også en viss motvilje blant enkelte som «er på kontoret» og ikke skjønner at det er umulig å kombinerer alle slags roller og oppgaver. Selv må jeg innrømme at jeg skjønner ikke helt hva som er så viktig med å «være på kontoret». Jeg jobber ikke med å «være på» et sted, men med å få oppgavene mine utført. Det er ikke alltid jeg gjør det best fra et kontor.

Dette er et tema jeg kan komme til å skrive mer om kjenner jeg – det gjelder arbeidsformer og utfordringer i arbeidslivet som i økende grad blir relevante for flere og flere.

Share.

About Author

11 kommentarer

 1. Høres ikke ut som du trenger å føle deg mye truffet. Hjemmekontoristen, hvertall slik jeg definerer den, er nok mer den som er hjemme uten å gjøre så mye og som nok egentlig ikke har behov for hjemmekontor (men muligens likevel har det til tider). 🙂 For mange er vel kontoret mer en sosial samlingsplass – det meste arbeidet foregår pr. tlf og e-post og er digitalt/nettbasert, og kan vel strengt tatt utføres fra hvor-som-helst-i-verden uansett.

  ole k’s last blog post..Eh.., javel?

 2. Huff, nå fikk jeg dårlig samvittighet! Jeg tror jo ikke at du jobber noe mindre, ei heller at du prioriterer tiden din dårligere, enn vi som alltid befinner oss i nærheten av kaffemaskinen. Der jeg jobber er det faktisk ganske motsatt enn det tydeligvis er hos dere; det er de som stadig er ute på reise/møter/oppdrag som får klapp på skuldra for god innsats. Og det er selvsagt litt bittert for oss som sitter ved kontorpulten mesteparten av tiden (for alle vet at det er et mareritt å opparbeide seg fleksitid på kontoret).

  Men jeg håper du skjønte at posten var overdrevet og ironisk, som stort sett alt annet i bloggen min er 🙂

  Frøken Makeløs’s last blog post..Irriterende kollegaer

 3. Frøken Makeløs »: Ikke få dårlig samvittighet! 😀 Du hadde skrevet en morsom og ironisk post, det ble bare et godt utgangspunkt for meg for å kunne øse av seg noen frustrasjoner rundt klamme rammer og stereotypier i arbeidslivet.

  Å sitte ved kontorpulten hele tiden er ingen ønsketilstand det heller, og å opparbeide seg avspasering og fleksitid innenfor normal-arbeidsdagens rammer er jo umulig. Skjønner at det kan gå flere veier.

  Og litt uggen nå, så dette svaret ble veldig rotete, men takk for kommentar 🙂 Jeg tror vi forstår hverandre meget vel.

 4. Anathema » Litt generelt kan jeg vel si at jeg jobber med utvikling og organisering av internasjonale prosjekter 🙂 Mer spesifikt enn det skriver jeg ikke her fordi jeg ikke vil ha det «søkbart», men svarer mer på mail. Takk for kommentar!!

 5. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures
  on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feed-back would be greatly appreciated.

 6. http://www.youtube.com/watch?v=VEqTimv8Ago on

  Thanks for giving your ideas. I’d also like to say that video games have been ever evolving. Modern tools and innovative developments have aided create authentic and fun games. These kind of entertainment games were not as sensible when the real concept was being tried. Just like other styles of electronics, video games too have had to evolve via many many years. This is testimony to the fast continuing development of video games.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.