Jeg har lest….”Luftslottet som sprengtes” (Stieg Larsson)

4

Som i de to foregående bøkene «Menn som hater kvinner» (2006) og «Jenta som lekte med ilden» møter vi i «Luftslottet som sprengtes» Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist i en ny drivende krimhistorie av Stieg Larsson (1954-2004).

luftslottet.jpg«Jenta som lekte med ilden» endte med en forrykende kamp mellom Salander og hennes far Zalatsjenko, og i «Luftslottet som sprengtes» blir de begge innlagt på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med store skader. Selv om Lisbeth har overlevd å bli skutt i hodet og levende begravd, må hun nå kjempe en kamp mot sterke krefter som ønsker å uskadeliggjøre henne og skjule hennes fars historie; Zalatsjenko er en avhoppet spion og svensk etterretningstjeneste har begått store udåder for å beskytte ham med de villeste dekkhistorier. Salander blir anklaget både for drap og drapsforsøk på sin far Zalatsjenko, og samtidig er hennes voldelige og tidligere ukjente halvbror på frifot. Mens Salander er mer eller mindre hjelpesløst bundet til sykesenga, har hun venner utenfor som arbeider for å få henne renvasket og få den skitne historien frem i lyset. Mikael Blomkvist er medeier og journalist i tidsskriftet Millennium, og hans undersøkelser bringer ham stadig opp i farefulle og skumle situasjoner, samtidig som han ligger ett skritt foran politiet.

Jeg må helt ærlig si at Salander/Blomkvist-trilogien er noe av det aller beste jeg har lest innen krim-sjangeren. Om de tre bøkene vil jeg kanskje mene at «Luftslottet som sprengtes» ikke er den sterkeste av dem, men jeg har ventet på denne boken i månedsvis nå og da er jeg kanskje mer opptatt av å «finne ut hvordan det går» enn å analysere den litterære kvaliteten. (Det var selvfølgelig en debatt om dette også…jeg orket ikke følge med, jeg leser mange forskjellige bøker og er fornøyd med det). Til tider har «Luftslottet…» noe mer langdryge partier og mindre «sjokk» enn de to foregående, og her er det en god del historie rundt den svenske etterretningstjenesten man må få med seg. Det er kombinasjonen mellom politikk, samfunnsliv og de spennende karakterene som gjør disse bøkene så lesverdige for meg!

Spesielt godt likte jeg selvfølgelig Lisbeth Salander, som nærmest blir «super-heltinnen» i bøkene, et løvetannbarn som tross alle odds ikke bare klarer seg bra, men som klarer å ta innersvingen på de mektigste, farligste og jævligste motstandere. Historien om Salander er en historie jeg ikke ønsket skulle ta slutt, det var et eller annet med den inneslutta, hyper-intelligente hacker-jenta grep meg noe så utrolig. Hennes kamp med den ekle, forferdelige advokaten/vergen Niels Bjurmann fikk det til å vrenge seg i meg, for så å snu det hele til jubel og glede over den utspekulerte og helt fantastisk riktige hevnen Salander fikk! Jeg frydes av hennes stillferdige trassighet! Salander er vår tids Pippi, som flere har sagt 🙂

stieglarsson.jpgDisse bøkene må være en perfekt julegave til en som liker å lese og vil ha noe å slappe av med i juleferien! Dagsavisen kalte boka en «overlegen kraftprestasjon innen spenningssjangeren» , og Dagbladets anmelder kalte den et «solid luftslott», og i Kulturspeilet sies det: «Det er blitt tre fenomenale bøker, den største krim- og spenning-suksessen i nordisk litteratur noensinne.»

Bøkene har blitt brak-sukseer både i Sverige, Norge og andre land, og trilogien har solgt over 2 millioner bøker i Sverige. Litt spesielt er det kanskje at bøkene utgis etter forfatterens død, og en arvetvist kan avgjøre om det kommer en fjerde bok i serien. Her er det bare å håpe! I alle fall blir trilogien også filmatisert!!

Share.

About Author

4 kommentarer

  1. Jeg har kun lest den første boka, og var rimelig bra fornøyd med den. Det er ikke nødvendigvis stor litteratur, og den var ikke helt stramt redigert. Men en god historie, og Lisbeth Salander er en veldig annerledes og fascinerende krim-heltinne. Får ønske meg de neste to til jul 🙂

  2. serendipitycat on

    Jeg tror vi er ganske enige i oppfattelsen av boka Flopsy! Stor litteratur kan dette neppe kalles, men god underholding så absolutt..

    Får du disse til jul kan jeg nesten helt sikkert garantere at du får noen spennende timer! 😀

  3. Jeg får bare krysse fingrene! Og får jeg dem ikke, så tenker jeg at jeg til slutt skaffer meg dem selv. Men jeg venter nok til de foreligger i pocketutgave, tror jeg. For da kan jeg kjøpe meg enda flere bøker for samme summen 😉

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.