Følelsen av forvirra ensomhet…

2

hasselby.jpgDet var posten «Alt er personlig» hos Strekhjerte som fikk meg til å bestille boka «Hässelby» av Johan Harstad.

Det viktigste med denne boka er ikke hva den handler om, men hva den får meg til å føle. Spesielt denne følelsen av forvirra ensomhet som kryper under skallet mitt noen ganger og får meg til å føle meg på sida av verden. Den som gir meg en trist erkjennelse av at vi egentlig bor i en gal og trist verden, at det er så mye feil med oss og rundt oss at jeg blir kjemperedd.

Sånn litt saklig handler Hässelby om Albert Åberg og pappaen hans som bor i en liten forstad utenfor Stockholm, og at Albert reiser ut som et slags forsøk på løsrivelse fra pappaen Bertil, og blir kastet ut i hendelser som tar ham både til Hong Kong og Paris og tilbake igjen. Den handler om «livredde netter og vakre dager» , brudd på virkeligheten og skygger man ikke blir kvitt. Så er da også undertittelen på boka, «Demonteringen har begynt», treffende for leseopplevelsen. «Forfatteren drar all trygghet sakte vekk under beina på både hovedperson og leser. Slutten er så uhyggelig stille og enkel at den setter seg rett i ryggmargen.» sier Aftenpostens anmelder. Stakkars Albert Åberg.

Hvorfor likte jeg denne boka så godt? Jeg tror velger et sitat fra Strekhjerte: «Alt er personlig hos meg. Alle bøkene jeg leser og som jeg liker, de treffer noe i meg, noe jeg har følt før.»

(Den største ulempen med å la seg inspirere til bok-kjøp, er at folk skriver så bra om bøker på bloggene sine at jeg ender opp med å bare klikke meg kjemperaskt inn på for eksempel Bokkilden og bestille boka. Det kan det bli uoversiktlig mye penger av, I tell you….)

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Nå gleder jeg meg til å lese boka, har enda ikke kjøpt den, da jeg likte forrige bok til Harstad så utrolig godt at jeg fant ut at jeg burde la være. (det er som med plater, når artister/band lager gode album er oppfølgerne nødt til å bli skuffelser…)
    Men jeg tror jeg må revurdere når det gjelder Hässelby. Gleder meg.

  2. serendipitycat on

    Takk! Jeg har ikke lest Buzz selv faktisk, men skjønner nå at jeg må bestille den. Må bare legge bånd på meg og vente til etter jul, det begynner å bli en anstendig bunke bøker som ligger og venter på meg.

    Kos deg med boka! 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.