Julegaver med mening!

25

Oppdatert: Julegavetips for 2008 finner du her: http://www.serendipitycat.no/?p=636

Hva med å ikke stresse rundt de siste dagene før jul i år, bare for å fylle handlekurva med enda mer unyttig plastskrammel? Det er for mange blitt et pliktløp å finne noe til slekt og venner som skal ha en oppmerksomhet til jul. Her skal jeg gi deg noen tips jeg har funnet, som gir litt mer mening enn å kjøpe enda en blomstervase bestemor kan sette i skapet…

geit1.jpg

Kjøp en geit!

Jeg synes det er litt humoristisk at man kan kjøpe en geit! Men du kan det!! 🙂 Uansett, jeg tror dette er Flyktningehjelpens beste påfunn! Som de sier selv: «Geiter hjelper. Når folk vender hjem etter flere år på flukt, trenger de hjelp til å skaffe seg mat og inntekter. Geiter gir både melk, kjøtt og skinn og er et viktig husdyr i mange land.» Hvis du ikke helt føler at du har råd til å gi noen en geit, kan du jo alltids bidra med litt gjennom å kjøpe julepynt laget av arbeidsledig ungdom i Sør-Afrika. Har du derimot litt ekstra til overs, kan du hjelpe 10 familier med kjøkkenutstyr.

Oppdatering: Det er kanskje ikke så lurt å kjøpe en geit likevel, siden disse bidrar til ørkenspredning. Se kommentarfeltet. Velg noe annet i stedet!


Gi noe til de som har minst av alt…

ahead.jpgFunksjonshemmede barn i fattige land er ofte de som lider mest… De mangler alt. Gjennom Ahead kan du bestille en julegave til funksjonshemmede barn i Moldova, Europas fattigste land. «Funksjonshemmede barn plasseres i store barnehjem der omsorg og riktig stimulering er minimal.» Hvis du har tør, kan du klikke deg inn på denne posten og lese litt om forholdene på barnehjem i Moldova: «Europa anno 2007 – for dem med sterk mage». (HvaHunSa)«Det hvite hotellet» av Jo Nesbø

nesbo.gif– Det jeg har gjort i boka ”Det hvite hotellet” er å fortelle om dilemmaene som møter en vanlig norsk sosialdemokrat når han kommer til Mumbai i India, forteller Jo Nesbø. Dette er en kortroman hvor inntektene blir donert til Redd Barna, nærmere bestemt kampanjen «ABC redder barna». Du kan bestille boka her. Den selges også gjennom diverse nettbokhandler. Redd Barna gir deg også mulighet til å gi bort gavekort på skolebøker eller en skolepult for tre elever.


En Lykke-kalender!

betty.jpgDu kan støtte Kreftforeningen og samtidig få en vakker kunstkalender hvis du bestiller denne. 12 kvinner fra hele landet som har eller har hatt brystkreft har stilt opp og fått hvert sitt kunstverk i denne flotte kalenderen. Overskuddet fra salget av kalenderen går til Rosa Sløyfe-aksjonen, og du kan bestille kalenderen her. Jeg har skrevet litt om denne kalenderen tidligere.


La et barn spise seg mett

mett.jpg…Røde Kors gir tusenvis av barn et varmt måltid på et av deres suppekjøkken i nordvest-Russland. De har kalt kampanjen sin «En porsjon håp». For 8 kroner dagen kan et barn spise seg mett.


En minefri skolevei

miner.jpgkan du være med å bidra til hvis du støtter Norsk Folkehjelp. Det koster 20 kroner å rydde 1 meter vei for miner. Hvor mange meter skolevei har du råd til?


Jeg håper at du blir inspirert og finner gode grunner til å gi en litt annerledes julegave til noen i år. Ble det ikke nok å velge i av formål her, kan du jo også ta en kikk på disse:

Mange velger også å ikke gi julegaver til hverandre, men heller avtale å bruke litt tid sammen til å gjøre noe hyggelig. Det er også en god tanke! Jeg prøver altså ikke å være skinnhellig her, og kommer sikkert til å kjøpe forskjellige julegaver selv i år også. Og barn bør alltid få julegaver de ønsker seg! Men likevel er det jo greit å tenke litt over alternativene, og jeg har faktisk allerede kjøpt ei geit 🙂 Håper mottakeren av gaven synes den er like kul som jeg syns!

Denne posten er inspirert av kommentarfeltet borte hos HvaHunSa 🙂

Undre har også noen gode tips!

Share.

About Author

25 kommentarer

 1. IKKJE kjøp geit.
  Eg hadde håp om at dei skulle få nok og tydeleg motbør frå dei meir miljøengasjerte biologane, men det ser ikkje ut til at ekspertisen har engasjert seg tilstrekkeleg.
  Geiter står aleine for meir ørkenspreiing og biologisk armod enn nokon annan enkeltfaktor i Afrika.
  Dei et ALT som freister vekse, og forhindrar einkvar tilvekst i allereie biologiske og økonomiske utarma område.

  Alt anna enn geit.

  Ellers bra initiativ.

 2. serendipitycat on

  Nei? IKKE geit? Hmm… Det var jo litt betenkelig da, men takker for innspill! Må sørgelig nok innrømme at jeg har så lite kunnskap om geiter at den vinklingen hadde jeg ikke tenkt på. «Dyr er bra» hvis du skjønner? Må finne et annet dyr! 🙂

 3. bra innlegg! Mitt forslag er å gi vekk kvitteringer for donasjoner til Amesty og liknende organisasjoner. Hadde vært sunt for folk flest i vårt tingligjorte forbruksorienterte samfunn.

 4. serendipitycat on

  Cassandra: SUPERT! Det var akkurat det som var intensjonen min, at folk ble interessert og inspirert over å finne informasjonen samlet.

  Viljar: Ja, og det med å gi bort kvitteringer/gavekort tror jeg også er en økende trend bl.a. i arbeidslivet. Jeg vet flere og flere bedrifter som gir sine ansatte gavekort til jul med hilsen om at det er gjort en donasjon til et godt formål. Dette synes jeg er helt topp, og vil heller ha noe sånt selv enn ei vinflaske, plast-skrammel med firmalogo eller annet ubrukelig dill.

 5. Pingback: Hva gir man den som har alt? « Undreverset

 6. Flott initiativ å finne fram til mange forskjellige prosjekter, selv om det er viktig å være litt kritisk når de gode formål skal velges. Noen ganger er det kjekt å vite at innsamlingskontrollen har et øye med at pengene faktisk kommer fram, og det er viktig at pengene brukes riktig når de komemr fram. Avils kommentar om geiter er dessverre ganske riktig. Andre ganger havner hjelpesendinger på svartebørsen. Jeg er veldig enig med Jon Nesbø når han foreslår: Gi barna noe de voksne ikke kan ta fra dem.

  Uansett, innlegg som dette får meg i godt humør. :mrgreen:

 7. serendipitycat on

  Tusen takk Håkon! Du har helt rett i at man er kritisk i valg av organisasjon man vil støtte. Det kan jo være vanskelig å vite for hver og en hva som er et godt prosjekt, men så får man noen tips hvis man spør litt rundt – og lærer blant annet at geita blir det ikke noe av! (Kan evt. brukes til mat?)

  Jeg er veldig for å gi til tiltak som gir barn og ungdom skolegang og utdannelse. I mange tilfeller kan dette gjennomføres med relativt små midler med å skaffe skolebøker, pulter etc.

  Ellers har jeg også jobbet litt med bistand selv, men da rettet mot lokal-/næringsutvikling, og det er mange både seriøse og useriøse der også. Men det ble egentlig oppveiet av så mye bra man fikk til!!!!

 8. Geiter funker bra enkelte steder, men jeg har med egne øyne sett hvor galt det kan gå når noen pøser på med geiter der de aldri skulle beitet. Et annet problem er når det blir gitt øremerkede midler som ikke kan brukes dersom neste store katastrofe rammer på et helt annet sted.

  Bilder av geiter tror jeg ikke skader miljøet mer enn andre bilder, bortsett fra at det kan være dårlig pedagogikk. 😉

 9. Så flott post med mange gode tips! Jeg har nettopp bestemt meg for å gi Ahead penger denne julen, som «erstatning» for gaver til en del folk rundt meg. Forhåpentligvis har de ikke noe imot det. 😉

 10. Pingback: Meningsfulle treff « ~SerendipityCat~

 11. Jeg foreslår å gi et lån jeg 🙂
  MIkrolån. Det koster deg $25 (eller ca 140 kr), Ideen ble æret med fredprisen i fjor, og den er god! Nå kan du kjøpe et gavekort slik at mottageren kan gå inn og velge hvem han/hun vil støtte. En resturant i Peru, en butikk i Nicaragua eller en bonde i Tanzania? Når lånet er tilbakebetalt (og det gjør de i 99,7% av tilfellene) får gavemottageren 25 dollar utbetalt. Altså uten renter. Og kan velge å investere i ett nytt prosjekt eller å få dem utbetalt. Altså en ganske så morsom og engasjerende julegave!
  Det er flere aktører, eks Kiva (med nettsted hvor søkerne presenterer seg etc) og NamasteDirect (som konsenterer seg om å gi lån til kvinner i de fattigste landene i Sør-Amerika).
  En måte å hjelpe folk til å hjelpe seg selv 😀

 12. serendipitycat on

  Det var faktisk en utrolig god idé! (Og ikke bare til julegaver heller!) Visste ikke at man kunne være så spesifikk, det gjør det kanskje også lettere å få folk til å bidra – at man kan føle et mer «eierskap» til bidraget sitt.

 13. Pingback: ~SerendipityCat~ » Blog Archive » Gode julegaver!

 14. Pingback: ~SerendipityCat~ » Julegaven som redder liv (Fra Leger Uten Grenser)

 15. Pingback: ~SerendipityCat~ » Meningsfulle treff

 16. Pingback: ~SerendipityCat~ » Jeg vil heller ikke ha kredittkortjulegaver!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.